USSR SignalblanketDen russiske signalblanket
- et scoop for NATO - eller hvorfor denne tavshed?

Det er strengt forbudt i enhver signalbehandling, at dechifrere (udkode) signalet på samme blanket som det kodede signal. Det var derfor et scoop for de vestlige efterretningstjenester, da en russisk signalgast overtrådte denne vigtige regel og blanketten røg overbord sammen med andet kabysaffald!


Jeg fandt den....  se hele blanketten her,
Det er en kold blæsende søndag. Datoen er 14. december 1986 og stedet er stranden ved Sommerodde (tæt på Dueodde). Jeg er på en lille vandretur sammen med min kone i den friske luft. Det har i de sidste dage været meget blæsende med en vind fra sydøst, og havet har trukket sig et par meter tilbage. Skummet fra det frådende hav lægger endnu oppe på sandstranden som en beskidt brun boblemasse.
 
Der har i de forgangne dage været afholdt en større WAPA flådeøvelse i den sydlige del af Østersøen, meddeler Bornholms Marinedistrikt i en pressemeddelelse jeg ikke hæfter mig nævneværdigt ved - før senere!


Jeg går som sædvanligt og kikker efter rav eller andre spændende ting. Pludselig ser jeg et stykke grønt papir ligge og blafre i den brune havskum og går op og tager det forsigtigt op. Arket er A5, og jeg ser der er tegnet en WHISKY ubåd på den ene side. Tegningen er meget detaljeret og må være tegnet af en der kender til ubådstypen idet den viser detaljer som dybderor, antenneophæng, søgelænder, afviserwire, trappetrin på tårnet og meget mere.
 
USSRSignalBagsideLilleJeg vender arket og stivner.
Banketten viser sig at være en WAPA signalblanket og signalgasten har begået den klassiske og utilgivelige fejl - at dechifrere signalet på samme side som kodedelen.

Klip fra bogen "Spycatcher"
Hurtigt kommer jeg i tanker om hvordan der i pressen er skrevet meget om en tidligere MI5 agent, Peter Wright i bogen "Spycatcher". I bogen røber han detaljer omkring efterretningstjenesternes arbejde, og hans bog forbydes da også øjeblikkelig i England, men udkommer i USA og senere i Danmark.

I bogen fortæller Peter Wright, hvordan MI5 og de vestlige efterretningstjenester i det hele taget havde store problemer med at dechifrere disse talcifferkoder.

E-tjenesterne arbejdede med kodebrydning under navnet VENONA som var målrettet mod  dette talkodesystem som reelt kun kunne tydes af to parter - afsender og modtager! Noget havde de vestlige E-tjenester kunnet tyde, men ikke nok til at bruge det effektivt i efterretningsøjemed - læs selv om detaljerne i bogen!
 
Jeg ser med det samme, at her har jeg noget der vil interessere E-tjenesterne og lægger forsigtigt blanketten ind mellem min T-shirt og trøje så den kan blive tør. Vel hjemme kopierer jeg ialt 6 sæt som fordeles til Politiets- og Forsvaret Efterretningstjeneste samtidig med, at Marinedistriktet og en tidligere russisktalende E-officer H.V. Jørgensen får en kopi. Endelig får Bornholms Hjemmeværn også en kopi.
Jeg vil se hvor hurtig reaktionstiden er mellem de forskellige E-tjenester.

Der går ikke lang tid før to personer fra hver sin forsvarsgren ringer og opfordrer mig til at komme til dem hvis jeg ved mere. Jeg mærker tydeligt hvordan de ønsker at profilere sig selv overfor FE. FE & PET hører jeg dog ikke noget til, før daværende kaptajn Gunnar Kofoed fra Bornholms Hjemmeværm henvender sig til mig. Det var altså Hjemmeværnet der kom først med oplysningerne videre til FE.

Gunnar fortalte, at FE ville have originalen.
Blanketten skulle undersøges i alle ender og kanter for at konstatere ægtheden, og dermed udelukke, at det, igen, var et falsum udført af den landsforrædderriske venstrefløj. Os, der husker den kolde krig, husker også alle de falske NATO papirer der blev produceret af venstrefløjen - landsforræderne - for at stille NATO i miskredit. Det var således ikke uventet, at FE ville have originalblanketten, så de kunne udføre papir,- og farveanalyse af den.

Jeg ville dog selv beholde blanketten som souvenir, så PET ville "vælte mit hus".
Jeg fik at vide, at hvis jeg ikke afleverede den frivilligt, var der allerede en plan for at anholde mig og ransage mit hjem. Begrundelse var, at jeg tilbageholdt et vigtigt dokument der berørte "statens sikkerhed". Jeg afleverede derfor blanketten under stor protest - men sikrede mig forinden et par ekstra kopier, som du kan se her på siden.
 
Efterskrift.
Jeg har efterfølgende forsøgt at finde ud af den reelle værdi af signalblanketten, desværre ofte med modstridende svar.
Jeg har konstant, selv her i skrivende stund (2018), løbet "panden mod en mur af tavshed og modstridende og slørende  oplysninger".

Her følger et par af de modstridende svar:
En FE-ansat - lad os kalde ham MJ (Major) HM, som jeg mødte på Kommandantgården i Rønne hvor han - ildrød i hovedet - netop havde afleveret en "skideballe af rang" til en officer, (lad os kalde ham POANPE) der havde offentliggjort forsiden af blanketten i HJV-Bladet i JAN 87, fortalte mig, at:
 
Signalblanketten var sendt videre til analyse i "andet NATO-land" og, at fundet havde stor betydning for NATO.
Selv han (HM), som var en af de i FE højest klacificerede medarbejdere, havde end ikke det fulde indblik i værdien, men den betød meget i signalopklaringen mod WAPA, så meget, at det blev HEM (Hemmeligt) stemplet selv for ham.
 
En på Bornholm kendt nu pensioneret Kommandørkaptajn, lad os kalde ham OLBE, udtalte, at:
Det var et vigtigt fund som afdækkede et på det tidspunkt ukendt kommunikationssystem mellem overfladeskibe, ubåde og fly i WAPA, og derfor et vigtigt fund for NATO. Man kan med fundet (signalets dato) altid "se" tilbage" og rekonstruere hvad der skete sammenholdt med radaroplysninger og aflytning fra Station B på Dueodde, rekonstruere hvad der skete, og dermed også forstå betydningen af kodningen.
 
Andre har fortalt, at den ikke betød noget....
Jeg har spurgt MANGE om dens betydning. ESBE fra Bornholms Værn der senere blev tilknyttet FE fortalte, at han havde hørt om sagen men kendte ikke betydningen, da det var før hans tid i FE.

LAAN fortalte at, at han havde søgt på sagen på "Gården" (Sandagergård, Aflanghage lyttestation) men ikke fundet "noget af betydning".
Tidligere chef ved Bornholms Hjemmeværn (lad os kalde ham BLOAND), kendte flere russisk kyndige sprogofficererer som ville kunne oversætte blanketten, men jeg fik aldrig svar på spørgsmålet - hvad betød den for NATO?
 
Den officer ved BHV som skrev om fundet i HJV-Bladet og dermed røbede for WAPA, at blanketten var fundet, har siden han fik en "skideballe af rang", haft travlt med at fortælle, at den havde ingen betydning!
 
Netop hans artikkel i HJV.Bladet var medvirkende til, at WAPA udskiftede deres flådekoder i løbet af 3 uger. Andre kilder siger, at det var norrmal procedure for WAPA - hvad skal man tro på?
 
Læs også videre her:
Se artiklen fra HJVBladet FEB 87 her