Denne artikel er sakset fra http://www.information.dk/35652
Aflytningsstationen ved Aflandshage på Amager er vokset
- også efter den kolde krigs afslutning
Stedet
Fra luften ses det tydeligt. Noget er kommet til. Hvad det præcist er, og hvilket formål det tjener, ved kun meget få personer, men det var der ikke tidligere. Også i årene 1985-1997 er nyt bygget til.
Lyttestationen ved Aflandshage på Amagers sydligste spids vokser.
Bag driften af stationen står Forsvarets Efterretningstjeneste, og hvem der arbejder på stationen, hvor mange de er og hvad de præcist laver, er derfor en hemmelighed.
Men fire timers iagttagelser foran hovedindgangen en helt tilfældig onsdag morgen giver enkelte fingerpeg.
Køer af medarbejdere
Omkring 10 biler holder inde på forsvarets området allerede klokken 7.00. To uniformerede portvagter holder sig inden døre i deres lille skur og observerer parkeringspladsen foran det høje hegn af pigtråd.
Endnu er der meget stille.
Klokken lidt i otte begynder bilerne at svinge ind på parkeringspladsen i en stadigt voksende strøm, og busser fra tre passerende HT-ruter nærmest hælder medarbejdere ud i en fast rytme. Medarbejdere, der herefter forsvinder ind bag den pigtråd, hvor al offentlighed ophører.
Omkring 8.30 er tilstrømningen af ansatte så voldsom, at deciderede kødannelser tager form foran porten.
Alle er de ankommende
iklædt civilt tøj, og enkelte eksemplarer af joggingdragter og Fjällräven-tasker giver situationen et højst umilitaristisk præg.
Lyttestationen har tidligere været præget af amerikanske ansatte, men det lader ikke til at være tilfældet mere.
Privatbilerne, der ruller gennem hovedindgangen og siden hen parkerer, har alle danske nummerplader, og der høres blandt medarbejderne på vej til arbejde ikke andre sprog end det danske.
På den store plads inde bag pigtråden er der ingen synlig aktivitet. Medarbejderne forsvinder i alle retninger i det øjeblik, de passerer hovedindgangen, og heller ikke i de bygninger, der kan iagttages fra vejen, ses mennesker.
Fire timer senere, klokken 11.00, har mere end 170 mennesker passeret hovedindgangen, hvor de er blevet krydset af af vagterne. Ingen er i det tidsrum kommet ud igen.
Ifølge Informations - ret logiske - oplysninger arbejder de ansatte i skiftehold.
En tidligere kommandør for stationen har for år tilbage anslået medarbejderstaben til at omfatte omkring 1.000 personer.
Om det er tilfældet også i dag, ved de færreste, men en del ansatte på Aflandshage siges at være kommet til fra en lyttestation i Gedser, da den lukkede.
Skov af antenner
Den britiske journalist og aflytningsekspert Duncan Campbell, der er forfatter til den ene af fire rapporter til Europaparlamenter om Echelon har tidligere besøgt området omkring stationen sammen med Information og han bemærkede ligeledes stationens vækst.
I skoven af antenner mente han at kunne genkende nyt udstyr, der kan indsamle satellit-transmitteret telekommunikation - muligvis i samarbejde med det amerikanske National Security Agency (NSA), der har mængder af egne spionsatellitter.
De mange antenner var ifølge Campbell en del af et såkaldt Pusher-system, der er koblet sammen med de fem engelsktalende lande USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand, der påståes at drive et globalt netværk af aflytning. Efter luftfotografierne at dømme er der ikke kun kommet flere antenner til.
Også antallet af bygninger er steget, og en stærkt iøjnefaldende kridhvid globus er rejst. Noget af det nyeste er en vej, der forbinder parkeringspladsen med det nye område syd for det oprindelige anlæg.
I Dragør Lokalarkiv er alle luftfotografier retoucherede med uigennemsigtige hvide flager over forsvarets område.
Dragør Kommune, som Aflandshage i visse henseender hører under, er i det hele taget meget lidt begejstrede for at tale om forsvarets installationer og endnu mindre begej-strede for at udlevere papirer om de fysiske forhold i området.
Leder af Planafdelingen, Hans Jørgen Johansen, påpeger, at kommunen "har nogle forpligtelser i forhold til området," og han fortsætter:
"Vi har fået at vide, at det ikke skal være offentligt tilgængeligt, men jeg ved ikke af hvem. Jeg har kun været ansat her i ti år, og i den tid har det været gældende. Men jeg går ud fra, at der ligger en instruks fra gammel tid."